ianuarie 13, 2013

Marea recalibrare-Soc si groaza

  Exista in fiecare dintre noi un set de dorinte(convingeri,principii,nevoi,...lista e deschisa) care isi au originea in vremuri indepartate,dorinte care si-au trait viata in pas de stea cazatoare,care ne-au insotit mai mult timp de-a lungul vietii si altele care inca ne bantuie visele.Nebunia incepe devreme: "Ce vrei sa fii cand vei creste mare?
  Tot patim intrebarea asta ca si copii adresata de parinti,bunici,educatoare,invatatoare in prima zi de scoala si multi altii,curiosi de directia destinului unui omulet care inca nu isi leaga sireturile singur dar trebuie sa nascoceasca repede raspunsuri copilaresti la intrebari de adulti.Pompier,aviator,super-erou,profesor,imblanzitor de lei,politist,doctor,astronaut,cantaret....cred ca mi-am adus aminte cele mai frecvente destine profesionale mentionate de omuleti. Foarte rar auzi ca cineva isi doreste sa devina mecanic auto,strungar,femeie de serviciu,gunoier,depanator TV,instalator,necalificat in constructii,ospatar-lista poate fi macar la fel de lunga.
   Si pentru ca astia micii inteleg repede cum se pune un adult cu botul pe labe ne lasa repede satisfacuti la auzul destinului grandios pe care si-l rezerva mental si o zbughesc la joaca.Gata! Nu mai am nimic de facut,cu nimic de contribuit,ala micu' stie deja iar eu mai trebuie doar sa-l tin hranit,imbracat si in scoala.Nu ma intelegeti gresit-sunt un mare sustinator al tezei conform careia gandirea pozitiva iti aranjeaza pe o tava mare(servita de un ospatar,of course) lucrurile la care visezi dar,sa fim realisti,sansa ca acesti copii sa devina astronauti este destul de mica in Romania...
   Asa ca la un moment dat afli ca nu ai ureche muzicala-artistul pica, descoperi ca lesini la vederea unei picaturi de sange-doctorul pica,ti-e frica rau de inaltime-aviatorul s-a dus...,leii sunt cam dificil de dresat si ocazional isi omoara dresorul-imblanzitorul il taiem din lista si  astfel incepem sa revenim cu picioarele pe pamant.
  Lipsa de corelare a "ceea ce VREAU" cu "ceea ce POT" insoteste adolescenta acestor mici visatori pana ce devin la randul lor parintii incapabili sa rupa pentru copiii lor tiparul falimentar de mai sus.Sunt pline scolile de copii imbracati perfect si hraniti "bio" dar cu rezultate mediocre la invatatura.

  Nu e vina lor.Au doar ghinionul de a avea parinti care le adreseaza intrebarea-cheie si dupa aceea fug in supermarket sa cumpere chiloti si parizer.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multam de comment,te mai astept! Te-am tzucat!